Sfaturi achizitii aparate de aer conditionat


RECOMANDARI PENTRU ALEGEREA APARATULUI DE AER CONDITIONAT IDEAL

Determinarea tipului de aparat de aer conditionat de care ai nevoie se face in primul rand in functie de destinatie - pentru uz casnic sau comercial, de numarul de incaperi si suprafata pe care doresti sa o climatizezi, de performanta energetica, dar si in functie de caracteristicile si performantele dorite, bugetul disponibil sau preferinte personale cu privire la design sau producator.


IN FUNCTIE DE TIPUL SISTEMULUI

Sistemele de uz casnic, pentru că la acestea ne vom referi in special in acest articol, se impart in doua categorii principale: Sisteme Split si Sisteme Multi-Split.

 
SISTEMELE PENTRU AER CONDITIONAT DE TIP SINGLE SPLIT - SPLIT DE PERETE

Sistemele de tip Single-Split sunt sistemele clasice, simple si cel mai des intalnite, formate dintr-o singura unitate interioara si o singura unitate exterioara.

Controlul unitatii interne se realizeaza cu ajutorul unei telecomenzi cu infrarosu, prin aplicatia de control online de pe smartphone sau tableta (in cazul celor care sunt echipate cu aceasta optiune) sau, de ce nu, pentru cei care au case inteligente, prin intermediul echipamentelor de tip BMS (building management system).

 
SISTEMELE DE AER CONDITIONAT DE TIP MULTI-SPLIT

Sistemele Multi-Split sunt formate din doua sau mai multe unitati interioare si o singura unitate exterioara.

Acestea reprezinta o alegere potrivita pentru cei care vor sa raceasca mai multe incaperi printr-un singur sistem, reducand astfel spatiul ocupat in exteriorul cladirii de unitatile exterioare.

Controlul unitatilor interioare se realizeaza independent, avand aceleasi posibilitati de control ca la aparatele cu o singura unitate interna: telecomana cu infrarosu, aplicatile de control online de pe smartphone sau tableta, echipamente de tip BMS (building management system).

Pe unitatea exterioara pot fi instalate unitati interioare cu specificatii diferite, in functie de necesitatile din ficare camera. 

IN FUNCTIE DE CAPACITATEA NECESARA SPATIULUI PENTRU O CLIMATIZARE EFICIENTA

In functie de suprafata pe care doresti sa o climatizezi, sistemele de aer conditionat se impart in mai multe categorii, avand capacitati diferite. Capacitatea unui sistem de aer conditionat este masurata in BTU/ora (British Thermal Units per hour) si cu cat este mai mare, cu atat este mai puternic sistemul. O cameră mica de 15m² ar putea avea nevoie doar de 5000 BTU/ora, in timp ce o camera de 100m² patrati ar putea avea nevoie de un sistem de 36000 BTU/ora.

Tabelul alaturat imaginii te va ajuta sa alegi sistemul de aer conditionat care se potriveste in functie de spatiul in care doresti sa instalezi aparatul de aer conditionat.

O unitate interioara poate climatiza cu succes si in parametrii tehnici comunicati de producator o singura incapere.

Suprafata Capacitate
20-25 m² 9000 BTU
25-35 m² 12000 BTU
40-50 m² 18000 BTU
60-70 m² 24000 BTU

 

Subdimensionarea

Un sistem cu o capacitate inferioara necesarului suprafetei camerei in care este instalat nu va fi capabil sa raceasca camera intr-o zi torida de vara si va consuma mai multa mai multa energie electrica in incercarea de a furniza temperatura solicitata. De asemenea, uzura componentelor se va produce mai repede decat in mod obisnuit, iar repararea acestora nu va fi posibila in baza garantiei produsului, ci doar contra-cost.

Supradimensionarea

Un sistem cu capacitatea peste necesarul termic al incaperii va consuma mai multa energie electrica, decat unul corect dimensionat, deoarece acesta poate raci sau incalzi prea repede incaperea, iar ulterior se va opri din functionare. Aceste opriri urmate de repornirea sistemului creaza un consum de energie ridicat.

Totodata, este de mentionat faptul ca nu este recomandata amplasarea unitatii interne de capacitate mare intr-o singura incapere pentru a climatiza intreaga suprafata a aparatmentului. Spre exemplu, un singur echipament montat in holul unu apartament de 3 camere nu va putea climatiza tot apartamentul chiar daca capacitatea lui este suficienta pentru intreaga suprafata. Intr-o astfel de situatie este posibil ca aparatul sa nu functioneze deloc, daca atinge rapid temperatura solicitata in acea zona iar senzorii comanda oprirea sistemului.

Suprafata incaperii nu este singurul factor care contribuie la performanta climatizarii, existand si alti factori care pot influenta eficienta sistemului de aer conditionat, printre care: numărul și dimensiunea ferestrelor, poziţionarea camerei în raport cu punctele geografice, umbra disponibilă, izolatia incaperii, traficul din incapere, numarul de habitanti, sursele importante de caldura cum ar fi aparatele electronice si electrocasnice folosite in incapere (calculatoare, televizoare, cuptoare etc).


IN FUNCTIE DE PERFORMANTA ENERGETICA

Pentru alegerea unui sistem de aer conditionat performant din punct de vedere energetic, trebuie sa va orientati dupa valoarile SEER si SCOP mentionate in specificatiile tehnice.

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) și SCOP (Seasonal Energy Efficency Ratio) sau coeficientul de eficienta sau performanta energetica (pentru modul de racire, respectiv de incalzire) masoara parametrii energetici ai unui sistem de aer conditionat. Cu cat este mai mare coeficientrul de eficienta energetica, cu atat si consumul de energie electica este mai mic.

Clasa energetica nu este precisa si poate induce in eroare, atunci cand comparam doua produse diferite, doar pe baza acestei informatii. Schema de etichetare a claselor energetice este bazata pe un indice de eficienta energetica rezultat prin compararea consumului de energie al aparatului electric de uz casnic cu consumul mediu de energie al modelului European, folosind valori variabile in functie de categoria aparatului. 

 

In imaginea alaturata se gaseste modalitatea de atribuire a claselor energetice atat pentru racire cat si pentru incalzire in functie de coeficientii de performanta energetica SEER, respectiv SCOP.

Cu cat valoarea SEER si SCOP este mai mare, cu atat aparatul este mai performant din punct de vedere al consumului de energie electrica, deci mai economic.

Astfel putem face cu usurinta diferenta dintre doua aparate care au ambele clasa energetica A++, spre exemplu. Astfel daca unul are coeficient SEER 6.10 iar celalalt are 8 atunci cel din urma este mai economic decat primul, lucru care constituie un avantaj si un motiv in plus pentru a inclina spre acesta decizia achizitiei.

 
 
 

DUPA FUNCTIILE PE CARE LE INDEPLINESC

Majoritatea aparatelor de aer conditionat au urmatoarele functiile standard: Racire / Incalzire / Dezumidificare / Ventilatie.
In plus fata de acestea, sistemele mai complexe si implicit mai scumpe sunt dotate cu functii de purificare realizand o filtrare mai buna a aerului prin intermediul unor filtre speciale, functii de autocuratare care previn aparitia bacteriilor sau a mucegaiului in interiorul aparatului, sisteme de monitorizare a temperaturii din incapere si detectare a prezentei umane si diverse functii de programare a functionarii in intervale orare, unele aparate putand fi programate individual pentru fiecare zi a saptamanii.

Functii aparate de aer conditionat

Intr-o lume in care mobilitatea este esentiala si totul trebuie sa iti fie la indemana, evident ca si aparatele de aer conditionat pot fi controlate de oriunde te-ai afla, prin intermediul aplicatiilor pentru smartphone-uri si tablete. Unele aparate au aceasta functie optionala, altele vin echipate cu ea in dotarea standard. Cu ajutorul ei poti porni sau opri aparatul, poti verifica temperatura din incapere sau din exterior, poti urmari consumul de energie electrica sau comanda functiile speciale. Datorita faptului ca in timpul accesarii dispozitivul tau nu se conecteaza direct la aparat, ci conexiunea este realizata printr-un server dedicat, atunci nu exista posibilitatea ca persoane rau intentionate sa iti acceseze reteaua locala de internet, acest tip de actiuni fiind filtrate cu succes de unitatile server intermediare.

IN FUNCTIE DE SILENTIOZITATE

Nivelul de zogmot este o caracteristica importanta in alegerea aparatului de aer conditionat, mai ales daca destinatia acestuia este camera de dormit. Intensitatea nivelului de zgomot este masurata in decibeli (dB) si este influentata de tehnologia folosita in fabricarea componentelor si de puterea aparatului, astfel, pentru dormitoare este recomandata instalarea unor sisteme cu capacitate mica.

Presiune sonora aparate de aer conditionat

Nivelul de zgomot poate varia si in functie de treapta de viteza la care este setat aparatul, acelasi aparat fiind mai silentios in treapta minima de viteza, fata de atunci cand este folosit pe treapta de viteza cea mai mare. De asemenea, nivelul de zgomot poate sa difere si in functie de modul de functionare al aparatului, daca este setat pe functia de incalzire sau pe functia de racire. 

De retinut, anumite brand-uri ofera tehnologii mai performante in ceea ce priveste silentiozitatea fata de valorile standard.
Pentru a va putea face o diferentiere cat mai precisa foloseste comparatoarul de produse disponibil pe site si vezi care aparat este mai silentios.


IN FUNCTIE DE PRET

Performantele descrise mai sus se reflecta la final, in pretul produsului. In consecinta, pretul unui aparat de aer conditionat variaza in functie de capacitate, performante tehnice si energetice, numarul si calitatea functiilor pe care le indeplineste.

Aparatele de aer conditionat cu preturi uimitor de mici nu sunt o alegere buna. Aparatele de consum au preturi uluitor de mici, acestea nu sunt fabricate pentru a functiona mai mult decat au garantie si nici specificatiile lor nu sunt de multe ori in conformitate cu realitatea. Un pret sub media din piata presupune ca producatorul a facut rabat la ceva si de cele mai multe ori acestia fac rabat la calitate.
Avand in vedere ca producatorii cumpara materiile prime din care se fabrica componentele aparatelor la preturi apropiate, aici vorbind de cupru, aluminiu, plastic pana la carton si serviciile de transport, putem intelege faptul ca pretul final al produsului este inluentat de cantitatea si calitatea produselor finite. Produsele ieftine nu dureaza in timp si este necesara inlocuirea lor la intervale scurte, lucru care, per total, este mai costisitor decat costul unui produs de calitate, al unui brad consacrat.

Producatorii de top asigura piese de schimb pentru perioade lungi de timp, dupa ce un model este scos din fabricatie, iar modelele au continuitate pentru mai multi ani. Producatorii de aparate de consum schimba modelele de la an la an, iar sansele de a mai putea achizitiona piese de schimb dupa perioada garantiei sunt destul de mici, astfel o simpla piesa defecta poate scoate din uz un produs care ar fi putut fi reparat cu usurinta.


Pentru a alege cat mai usor produsul ideal pentru tine iti punem la dispozitie mai multe unelte care sa iti usureze cautarea:

  • sisteme de filtrare pentru produse in functie de caracteristicile esentiale - putere, clasa energetica, sisteme de filtrare, culoare, pret, prezentari ale functiilor si tehnologiilor cu care este echipat fiecare sistem
  • specificatii tehnice detaliate
  • review-urile utilizatorilor

Daca ai nevoie de informatii suplimentare nu ezita sa ne contactezi prin e-mail la adresa contact@climatico.ro sau la numarul de telefon 031.100.66.66.

Aer conditionat Daikin - Arta climatului controlat

Certificari

Climatico Daikin Home Comfort Expert ISO Sistem Management al Calitatii SRAC Climatico Climatico Membru al Asociatiei Generale a Frigotehnistilor din Romania Climatico.ro a castigat Locul 1 la editia 2023 a Galei Premiilor eCommerce, programul GPeC Proficiency, in categoria IT&C, Electronice & Electrocasnice Cel mai mare NPS al unui comerciant din eMag MarketPlace premiu primit la Gala Premiilor eCommerce GPeC 2022 Climatico.ro a castigat Locul 1 la editia 2020 a Galei Premiilor eCommerce Best Online Merchant Award for the Air Conditioner & Household Appliances Category Climatico Membru al Asociatiei Romane a Magazinelor Online Climatico Membru al TRUSTED.RO