Sfaturi privind cumpararea unui aer conditionat

(luni - vineri 08:00 - 22:00)
Comanda aer conditionat si programeaza din timp montaj acreditat. Montaj profesional executat de personal calificat. Transport gratuit in toata tara! Plateste acum cu EcoVoucher

Sfaturi privind Cumpararea unui Aer Conditionat

 
GHID PRACTIC PENTRU ALEGEREA APARATULUI DE AER CONDITIONAT POTRIVIT

Determinarea tipului de aparat de aer conditionat de care aveti nevoie se face in primul rand in functie de destinatie (uz casnic sau comercial), de numarul de incaperi si suprafata pe care doriti sa o climatizati, de performanta energetica, dar si in functie de caracteristicile si performantele dorite, bugetul disponibil sau preferinte personale cu privire la design sau brand.


ÎN FUNCȚIE DE TIPUL SISTEMULUI

Sistemele de uz casnic, pentru ca la acestea ne vom referi in special in acest articol,  se impart in doua categorii principale: Sisteme Split si Sisteme Multi-Split

Sistemele de Tip Split sunt sistemele clasice, simple si cel mai des intalnite, formate dintr-o singura unitate interioara si o singura unitate exterioara.


Sistemele Multi-Split
 sunt formate din doua sau mai multe unitati interioare si o singura unitate exterioara (vezi imaginea de mai jos) si reprezinta o alegere potrivita pentru cei care vor sa raceasca mai multe incaperi printr-un singur sistem, facand astfel o economie de spatiu, dar din pacate, de cele mai multe ori, nu si o economie de bani. Achizionarea unui sistem Multi-Split este adesea mai costisitoare decat achizionarea a doua sau mai multe sisteme de tip Split. 

 

 

IN FUNCTIE DE CAPACITATEA NECESARA SPATIULUI PENTRU O CLIMATIZARE EFICIENTA

In functie de suprafata pe care doriti sa o climatizati, sistemele de aer conditionat se impart in mai multe categorii in functie de capacitate. Capacitatea unui sistem de aer conditionat este masurata in BTU/ora (British Thermal Units per hour) si cu cat este mai mare numarul, cu atat este mai puternic sistemul. O cameră mica de 15mp ar putea avea nevoie doar de 5000 BTU/ora, in timp ce o sală de 110mp patrati ar putea avea nevoie de un sistem de 18000 BTU/ora.

 

Un sistem de capacitate inferioara necesarului nu poate fi capabil sa raceasca camera intr-o zi torida de vara iar un sistem cu o capacitate peste valoarea necesara va costa mai mult decat este nevoie ca sa functioneze si deoarece acesta poate raci prea repede incaperea, poate lasa umiditate excesiva in aer. De asemenea, un sistem puternic cu o capacitate mare, desi capabil de a raci suprafata aferenta capacitatii lui, nu va fi la fel de eficient daca suprafata data este compartimentata (ex: un ap. de 3 camere) si este recomandata instalarea a cate un aparat de capacitate mica in fiecare incapere, in defavoarea unui sistem de capacitate mare instalat doar intr-una din incaperi pentru racirea intregului ansamblu.

Suprafata incaperii nu este singurul factor care contribuie la performanta climatizarii, existand si alti factori care pot influenta eficienta sistemului de aer conditionat, printre care:  numărul și dimensiunea ferestrelor, poziţionarea camerei în raport cu punctele geografice, umbra disponibilă, izolatia incaperii, traficul din incapere, numarul de habitanti, sursele importante de caldura cum ar fi aparatele electronice si electrocasnice folosite in incapere (calculatoare, televizoare, cupotoare etc).

Tabelul alaturat imaginii de mai sus reprezinta un tabel orientativ care sa va ajute sa alegeti sistemul de aer conditionat care vi se potriveste in functie de capacitate.


ÎN FUNCȚIE DE PERFORMANTA ENERGETICA

SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) și SCOP (Seasonal Energy Efficency Ratio) sau coeficientul de eficienta sau performanta energetica masoara acesti parametri energetici ai unui sistem de aer conditionat. Cu cat este mai mare coeficientrul de eficienta energetica al sistemului cu atat mai mic  va fi consumul de energie electrica. SEER nu este si nu trebuie confundat cu clasa energetica. Schema de etichetare a claselor energetice este bazata pe un indice de eficienta energetica rezultat prin compararea consumului de energie al aparatului electric de uz casnic cu consumul mediu de energie al modelului European, folosind valori variabile in functie de categoria aparatului. Pentru alegerea unui sistem de aer conditionat performant din punct de vedere energetic, trebuie sa va orientati dupa valoarea SEER trecuta in specificatiile tehnice ale sistemului.

   
 
 
 
 
 
 
 
In functie de valorile SEER si SCOP se face incadrarea aparatelor in clasele de consum, conform imaginii alaturate
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
DUPA FUNCTIILE PE CARE LE INDEPLINESC

Majoritatea aparatelor de aer conditionat poseda functiile standard de Racire / Incalzire / Dezumidificare / Ventilatie. In plus fata de acestea, sistemele mai complexe si implicit mai scumpe au si functii de purificare realizand o filtrare mai buna a aerului prin intermediul unor filtre speciale, functii de autocuratare care previn aparitia bacteriilor sau a mucegaiului in interiorul aparatului de aer conditionat si diverse functii de programare ale aparatului.

 

 

ÎN FUNCȚIE DE SILENȚIOZITATE

Nivelul de zogmot este o caracteristica importanta in alegerea aparatului de aer conditionat mai ales daca destinatia acestuia este spatiul de dormit. Intensitatea nivelului de zgomot este masurata in decibeli dB si este data in mod normal de capacitatea aparatului, astfel, pentru dormitoare este recomandata instalarea unor aparate cu capacitate mica.

 

 Nivelul de zgomot poate varia si in functie de treapta de viteza la care este setat aparatul, asadar, acelasi aparat fiind mai silentios in treapta 1 de viteza fata de atunci cand este folosit la intensitate maxima in ultima treapta de viteza dar si de felul de climatizare, incalzire sau racire.

 

 
De retinut, anumite brand-uri ofera tehnologii mai performante in ceea ce priveste silentiozitatea fata de valorile standard.
Pentru a va face o idee despre silentiozitatea unui anumit aparat de aer conditionat, folositi comparatoarele de produse disponibile pe site si comparati valorile din specificatiile produsului.

 
ÎN FUNCȚIE DE PREȚ

Toate functiile enumerate mai sus se reflecta in final, evident, in pretul produsului. In consecinta, pretul unui aparat de aer conditionat variaza in functie de capacitate, performante tehnice si energetice, numarul si calitatea functiilor pe care le indeplineste, dar si in functie de brand, un aparat de aceeasi capacitate si cu aceleasi performante tehnice putand costa pana la de doua ori mai mult la brandurile de top.

Trebuie amintit faptul ca preturile sistemelor de climatizare au suferit o crestere semnificativa odata cu trecerea de la vechile sisteme ON/OFF la sistemele INVERTER (din cauza noilor norme europene in ian 2013), performantele lor energetice crescand proportional de altfel, astfel, pretul unul aparat de aer conditionat de capacitate medie - 9000 BTU, destinat sa climatize o suprafata de 15-25 mp pleaca de la  aprox. 1300 lei si poate ajunge pana la aproximativ 5000 lei pentru un aparat performant la brandurile consacrate.

Un pret mare nu inseamna neaparat un produs de calitate asa cum 30 C nu inseamna neaparat vreme buna, ci mai degraba se pune problema alegerii aparatului potrivit locuintei, nevoilor si pretentiilor beneficiarului. Astfel, un aer conditionat de calitate trebuie sa satisfaca cu exactitate cerintele cumparatorului, sa fie durabil in timp si sa consume cat mai putin.


Pe scurt, ar trebui sa va asigurati ca aparatul pe care il cumparati are unitatea de capacitatea și tipul correct pentru suprafata de climatizare dorita, poseda cel putin toate functiile de baza (racire/incalzire/dezumidificare/ventilatie), are cel mai mare coeficient energetic pe care vi-l puteti permite si cea mai mica valoare a nivelului de zgomot.